Za riaditeľa DJZ poslanci PSK menovali Pavla Kovaľa

11.04.2003 Celý región

Za nového riaditeľa Divadla Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove menovali na dobu neurčitú poslanci Prešovského samosprávneho kraja (PSK) 44-ročného Pavla Kovaľ...
Za nového riaditeľa Divadla Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove menovali na dobu neurčitú poslanci Prešovského samosprávneho kraja (PSK) 44-ročného Pavla Kovaľa. Víťaz výberového konania, ktorý 25. marca na zasadnutí krajského parlamentu získal hlasy všetkých 49 hlasujúcich sa funkcie ujal 1. apríla t. r. O post riaditeľa DJZ sa uchádzalo deväť záujemcov, z nich dvoch pre nesplnenie podmienok konkurzu výberová komisia vylúčila. Konkurz prebehol v pondelok 24. marca.

Diskusia o tomto bode bola zdĺhavá a zapríčinil ju kontroverzný návrh výberovej komisie, ktorá odporúčala zastupiteľstvu poveriť Kovaľa na jeden kalendárny rok výkonom funkcie. Poslanec Ján Pataky (SDKÚ) upozornil, že poverenie na jeden rok nemá oporu v zákone.
Predseda PSK Peter Chudík (HZDS - Smer) so Štefanom Kužmom (SDKÚ), predsedom komisie kultúry a národnostných menšín zastupiteľstva PSK, absolvoval v piatok 21. marca besedu s pracovníkmi DJZ, a meno Kovaľ ako horúceho kandidáta nepadlo. Podľa Chudíka je situácia v divadle ťažká a pod drobnohľadom verejnosti. Rozhodnutie komisie \"poveriť na rok\" označil slovami \"ani ryba, ani rak\".

Člen výberovej komisie Milan Cocuľa (nezávislý) informoval, že Kovaľova koncepcia bola najlepšia, je však pravda, že vo svojej profesijnej kariére doteraz nikdy nič neriadil. Väčšinu času pracoval ako fotograf, po roku 1989 ako súkromný podnikateľ, angažoval sa v hnutí ochotníckych divadelníkov. Cocuľa dodal: \"Nerád lámem palicu nad ľuďmi, treba mu dať šancu, nešpekulujme, neexperimentujme. \" Dušan Hruška (KDH) varoval pred vytváraním neštandardnej situácie a dodal, aby zastupiteľstvo menovalo Kovaľa do funkcie na dobu neurčitú.
Vo výberovej komisii, v ktorej piati členovia dali na prvé miesto Kovaľa, za odbornú verejnosť boli dramatik Karol Horák a herec Milan Antol a za zamestnancov DJZ Elena Kušnierová. O funkciu sa uchádzali aj napr. režiséri Emil Spišák a Eduard Gürtler a choreograf Vladimír Marušin (všetci už prv pracovali v DJZ).

Problém s obsadením postu riaditeľa DJZ vznikol po tom, čo vlani na PSK prešli zriaďovateľské právomoci v kultúre. Chudík terajšieho riaditeľa DJZ Františka Javorského po odvolaní poveril len výkonom funkcie na dve šesťmesačné obdobia po sebe. Javorský napokon v januári t. r. oznámil, že do druhého výberového konania sa neprihlási a nebude sa už uchádzať o riaditeľský post. Do prvého výberového konania sa neprihlásil nikto.
 

Vyberte región